Tratament Acnee

Acasa  /  Dermatologie   /  Tratament Acnee
Tratament Acnee

Tratament Acnee

De ce sa tratam acneea?

Acneea este probabil cea mai frecventa afectiune a pielii. Un mit frecvent intalnit despre aceasta afectiune este ca trebuie lasata sa treaca de la sine. Expertii in domeniu contrazic aceasta idee din mai multe motive:

  • in lipsa tratamentului corespunzator, acneea se poate solda cu pete si cicatrici permanente
  • acneea este o afectiune care afecteaza foarte mult viata sociala a pacientului si nivelul stimei de sine
  • numeroase terapii eficiente sunt disponibile

Tot mai multe femei dezvolta acnee

 

Acneea nu este apanajul doar adolescentei. Un numar tot mai mare de femei cu varsta peste 30 de ani dezvolta acnee.Aceasta poate fi declansata de mai multi facrori:

  • fluctuatii hormonale din timpul ciclului, dar si sarcinii sau chiar menopauzei la unele femei
  • intreruperea anticonceptionalelor
  • anumite medicamente (progestative, anticonvulsivante, corticosteroizi)
  • stresul
  • produse cosmetice comedogene

Semne si simptome

  • puncte negre si albe- apar datorita faptului ca porii sunt obstruati cu sebum si celule moarte. punctele negre reprezinta comedoane deschis, cele albe comedoane inchise
  • papule- mici proeminente la suprafata pielii care dau aspectul de piele rugoasa
  • noduli- formatiuni profunde, dureroase, indurate aflate in profunzimea pielii, care se vindeca cu cicatrici.

Acneea apare pe fata dar si pe alte zone ale corpului: spate, piept, gat, umeri, brate si chiar fese.

Acneea produce mai mult decat cosuri. Studiile arata ca pacientii cu acnee pot avea si:

  • o stima de sine joasa ce poate duce la tendinta de izolare sociala, absenteism de la scoala.
  • depresie, anxietate – una din cele mai frecvente cauze ale depresiei in randul adolescentilor este acneea si stigmatele ei
  • cicatrici permanente care pot fi prevenite prin tratamentul precoce al acneei inainte de aparitia chisturilor si nodulilor.

Cine sufera de acnee?

Daca ai o acnee severa ti se poate parea ca doar tu suferi de aceasta afectiune. Adevarul este ca numai in Statele Unite aproximativ 40-50 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune. Majoritatea persoanelor care au acnee sunt adolescenti sau adulti tineri desi acneea poate sa apara la orice varsta.

Care este cauza acneei?

Acneea apare datorita obstruarii porilor. In mod normal, celulele moarte de la suprafata pielii se exfoliaza. La persoanele cu acnee, aceasta exfoliere este deficitara si celulele moarte, amestecate cu sebum, raman blocate in interiorul porilor. Sebumul produs de glandele sebacee, neputandu-se elimina prin porii obstruati, se acumuleaza in aceste glande, producand mici proeminente la suprafata pielii. Din cauza unei bacterii (P. Acnes) se produce inflamarea acestor comedoane, care devin rosii si dureroase.

Tratamentul acneei

Numeroase terapii si proceduri eficiente in tratamentul acneei sunt disponibile. Acest lucru inseamna ca practic orice acnee, oricat de severa, poate fi tratata corespunzator. Daca o acnee usoara poate fi tinuta sub control doar cu tratament local, acneea moderata si severa necesita tratament complex, atat local cat si sistemic. Urmatoarele clase de tratamente sunt disponibile:

  • Tratamente locale, care se aplica pe suprafata pielii. Acestea contin fie un retinoid, fie benzoil-peroxid, antibiotic sau chiar acid salicilic. In functie de tipul acneei, medicul dermatolog va alege preparatul potrivit.

  • Tratamentele sistemice sunt recomandate in acneea moderata si severa. Medicul dermatolog poate prescrie una din urmatoarele clase de medicamente in functie de tipul si gravitatea acneei: antibiotice (reduc leziunile inflamatorii), retinoizi (singurul medicament care functioneaza pe toate mecanismele implicate in acnee), anticonceptionale (regleaza dezechilibrul hormonal si scad secretia glandelor sebacee)

Proceduri efectuate in cabinetul dermatologic:

  • peeling chimic – presupune aplicarea unui acid sau a unor amestecuri de acizi pe suprafata pielii. Peeling-ul chimic are numeroase avantaje in tratamentul acneei, permitand rezolvarea mult mai rapida a acestei afectiuni. In primul rand se produce o exfoliere marcata a straturilor superficiale ale pielii, dezobstruand astfel porii blocati. In al doilea rand, in acnee se folosesc acizi liposolubili (ex acid salicilic), care patrund prin pori pana la nivelul glandelor sebacee pe care le golesc treptat de sebum. De asemenea peeling-ul chimic poate ajuta in rezolvarea unor sechele postacnee: pete si cicatrici.

  • tratament laser sau IPL – scade numarul bacteriilor implicate in patogeneza acneei (P. acnes)

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail